Het eerste boek waarvan we weten dat het in Den Haag is gedrukt, is van 1518. Er bestaat nog één exemplaar – in het bezit van Museum Meermanno – en dat is dit jaar dus 500 jaar oud. Die bijzondere ‘verjaardag’ was voor het oudste boekenmuseum ter wereld aanleiding voor deze tentoonstelling over 500 jaar Haagse gedrukte boeken.

Voor de vorige tentoonstelling in het museum, ‘Porno op papier’, waren veel kasten gebouwd. Ik kon het niet over mijn hart verkrijgen die zomaar op te ruimen, en heb ze hergebruikt in ‘Druk in Den Haag’. Omdat we in deze tentoonstelling de stad het museum wilden binnenhalen konden de kasten heel goed dienstdoen. Ze zijn zo gebruikt dat ze associaties oproepen met peperbussen (aanplakzuilen) en ze geven de zalen letterlijk en figuurlijk een middelpunt.

Met de inrichting van de tentoonstelling is het zicht op de wanden maximaal gehouden. Op die wanden zit namelijk het oudste behang dat in Nederland ter plekke bewaard is gebleven. Het is schitterend achttiende-eeuws papierbehang dat de kamers een heel bijzondere sfeer geeft.